LONGLIST VERKIEZING VAN HET MULTICULINAIR KOOKBOEK 2019 BEKEND

De longlist van de verkiezing van het beste Nederlandse Multiculinair Kookboek van het Jaar is bekend. De verkiezing wordt dit jaar voor het eerst gehouden. Met deze verkiezing hoopt initiatiefnemer Sarriel Taus kookboekenmakers en -uitgevers te inspireren meer aandacht te besteden aan Nederlands kooktalent van niet-Europese keukens. Er staan 12 titels op de lijst. De jury bestaat uit culinair-recensent Hiske Versprille, publicist en schrijfster Yesim Çandan en Ama Koranteng-Kumi, oprichtster van welzijnsproject Groei & Bloei in Amsterdam Zuidoost. De prijs zal op 9 november 2019 worden uitgereikt in Boekhandel Scheltema in Amsterdam.

Sarriel Taus: ‘Er verschijnen jaarlijks ongeveer duizend kookboeken in Nederland. Ondanks het feit dat er mensen uit ruim 180 landen in ons land wonen, komen er heel weinig door Nederlanders gemaakte boeken uit over niet-Europese keukens. Dat is jammer. Er is geen land ter wereld met zo’n een diversiteit aan keukens per vierkante kilometer als Nederland. Het multiculinair kookboek verdient om meerdere redenen aandacht. Niets verbindt meer dan voedsel. In deze tijd van toenemende polarisatie is elkaar ontmoeten met een bord eten belangrijk. Door het vastleggen van recepten kan multiculinair erfgoed worden doorgegeven en behouden blijven. Bovendien levert het creatief combineren van keukens duizenden nieuwe recepten op.’

De prijs voor het beste Multiculinaire Kookboek van 2019 wordt uitgereikt tijdens de Talkshow Amsterdam Eet Door op zaterdag 9 november tussen 15.00 en 17.00 uur in Boekhandel Scheltema In Amsterdam. De talkshow zal geheel in het teken staan van het multiculinair kookboek. Taus ontvangt onder andere culinair journalist, kookboekenauteur en schrijver Janneke Vreugdenhil en kookboekenauteur en horeca-ondernemer Nadia Zerouali.

LONGLIST VERKIEZING VAN HET MULTICULINAIR KOOKBOEK 

(op alfabetische volgorde van auteursnaam)

– Sumak, recepten en verhalen uit Syrië, Anas Atassi, Nijgh & van Ditmar
– Veel lekkers van Anna, Anna Yilmaz, Kosmos Uitgevers
– Surimam Cooking 2, Aretha, Moreen en Martha Waal, Luitingh-Sijthoff
– Uit de keuken van Fatima, Fatima el Irari, Nieuw Amsterdam
– Basisboek Indonesisch, Francis Kuijk, Good Cook BV
– Het bakboek, Mooncake (Jonneke de Zeeuw), Rose Stories
– Henna Hanina, Nadia Zerouali. Nijgh & van Ditmar
– Couscous, Nadia Zerouali & Samira Dahmani, Nijgh & van Ditmar
– Baru Belanda, Pascal Jalha, Fontaine Uitgevers
– Tsukemono, Peter van Berckel, Rineke Dijkinga Books
– Bakken met een tropische twist, Vanessa Pourier, Luitingh-Sijthoff
– Indorock, Vanja van der Leeden, Nijgh & van Ditmar

Bekendmaking van de winnaar is op 9 november tussen 15.00 en 17.00 uur bij boekhandel Scheltema in Amsterdam tijdens de talkshow Amsterdam Eet Door met Sarriel Taus. Toegang gratis. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *