Kruiden en specerijen must haves

Specerijen, kruiden en kruiderijen hebben een zeer lange geschiedenis van aromatische, conserverende en genezende effecten. Specerijen zijn afkomstig van de Latijnse uitdrukking “species aromatacea”, wat vertaald “vruchten van de aarde” betekent, en later een handelsartikel werd dat in de vroege commerciële handel werd verhandeld. Laten we eens wat dieper ingaan op waar kruiden, specerijen en smaakmakers vandaan komen en waar ze goed voor zijn als het op koken aankomt.

Gemeenschappelijke keukenkruiden

Met een verscheidenheid aan toepassingen, hebben kruiden een plaats in zowel de geneeskunde als in de culinaire wereld. In sommige culturen worden kruiden gebruikt voor genezing in hun verschillende vormen voor een scala aan ziekten. In de culinaire wereld worden kruiden gebruikt om smaak te geven, vergelijkbaar met specerijen en kruiderijen. Sommige van de meest voorkomende keukenkruiden worden gebruikt als garnering of worden erdoor gemengd om aroma’s en smaak toe te voegen.  Kruiden zijn eenjarig, tweejarig of meerjarig, wat aangeeft hoe lang ze nodig hebben om te groeien. Eenjarige kruiden doen er één jaar over, tweejarige kruiden twee jaar, en meerjarige meer dan twee jaar.

Tip: Kruiden en Specerijen Kopen Online Goedkoop Bestellen

Peterselie

Peterselie is een van de meest voorkomende kruiden en komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. Peterselie heeft twee jaar nodig om te groeien en wordt in westerse culturen veel gebruikt als garnering (bovenop het eindgerecht). Peterselie is zeer rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten.

Wat kan ik het beste koken met peterselie?

Vaak vers gehakte peterselie wordt gebruikt als garnering en wordt in veel culturen bovenop gerechten gestrooid. In sommige Europese culturen wordt peterselie vaak gebundeld met andere kruiden en gemengd in sauzen en soepen. Het wordt ook vaak gebruikt in sandwiches en tussen andere groenten in salades.

Koriander (Cilantro)

“Cilantro” is Spaans voor “koriander”, een van de meest populaire kruiden die vandaag de dag worden gebruikt.  Koriander is een eenjarig kruid, wat betekent dat het een jaar nodig heeft om te groeien, en is inheems in West-Azië en delen van Europa.

Wat moet ik koken met koriander?

Koriander komt in zaadvorm, die vaak vers wordt gemalen en gebruikt in een verscheidenheid van recepten voor hoe het de smaak beïnvloedt met wrangheid en aromatische effecten.  Koriander wordt in verschillende culturen gebruikt in currygerechten in India, als smaakmaker in roggebrood in Rusland, in het inmaken van groenten in Duitse en Zuid-Afrikaanse culturen en in Belgisch Witbier dat een citrusachtig karakter krijgt. Koriander verenigt ons letterlijk en figuurlijk in de naam van citrusachtige, wrange, citroenachtige goedheid.

Wat is tijm?

Niet een van de populairste liedjes van Pink Floyd, maar wel een van de populairste kruiden in westerse (Amerikaanse & Europese) gerechten. Tijm is een overblijvende plant, die twee of meer jaren nodig heeft om te groeien, en wordt zowel in verse als droge vorm gebruikt. Tijm is muntachtig van karakter

Wat kan ik het beste koken met tijm?

Er is een aantal voedingsmiddelen waar tijm goed voor is om op smaak te brengen. De meest bekende zijn voor vlees, maar ook voor soepen en zelfs groenten, peulvruchten en kazen.

Zwarte Peper

Zwarte peper, afkomstig van de peperkorrels van de peperplant, is een van de meest gebruikte specerijen in de keuken in westerse culturen, ondanks dat het verward wordt als een smaakmaker. Zwarte peper komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en wordt het meest uit deze regio geëxporteerd. Deze plant wordt zowel in de keuken als voor medicinale doeleinden gebruikt. Het is ook zeer rijk aan de niet zo vaak genoemde vitamine K, die helpt bij de bloedstolling en de gezondheid van de botten.

Wat kan ik koken met zwarte peper?

Zwarte peper staat vooral bekend om zijn hitte en die komt van de buitenste vrucht en het zaad van de peperkorrel. De subtiele gezondheidsvoordelen van zwarte peper zijn te danken aan de pittigheid en het effect daarvan op de spijsvertering. Zwarte peper wordt meestal gebruikt in fijngestampte vorm en gaat goed samen met vlees zoals biefstuk, kipfilet. Gerechten zoals soepen, stoofschotels en zelfgemaakte sladressing. Vergeet niet dat zwarte peper in geplette vorm een luchtdichte omgeving nodig heeft om goed te blijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *