Droom jij van je eigen kookboek? Dat snappen we! Je eigen recepten vereeuwigen is geweldig. En naast het openen van een eigen restaurant, is dit een grote droom van veel koks. Maar wist je dat je eigen kookboek maken en uitgeven helemaal niet zo ingewikkeld is? Je drukt je eigen kookboek gewoon zelf.
Altijd al willen weten hoe je een kookboek maakt? In dit artikel vertellen we je hoe je je eigen kookboek uitgeeft.
Hoe maak je een kookboek?
Wat voor soort kookboek je maakt, is afhankelijk van je eigen wensen en ideeën. Ben jij dé expert in koken met eieren? Dan schrijf je een eierkookboek. Is de slowcooker jouw heilige graal? Dan schrijf je een kookboek met recepten voor een slowcooker.
Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het in een kookboek gieten. Er zijn veel soorten kookboeken: Op smaak, kleur, gang, keuken, soort voedsel, met dieetvoorkeuren – er is geen goed of fout.
Zorg wel dat er altijd een overkoepelend thema is.
De indeling van je boek
We zeiden het net al: Er is geen goed of fout bij het schrijven van een kookboek. Veel schrijvers van kookboeken kiezen ervoor om origineel te zijn en af te wijken van de standaard.
Maar wat je ook doet, er zijn altijd een paar vaste onderdelen die je lezers van je verwachten:
- Een inleiding: Hier vertel je over je boek en wat voor recepten er in je boek staan. Vaak schrijf je ook iets over jezelf. Hoe je op het idee kwam, waarom deze recepten zo belangrijk voor je zijn en wat je hoopt te bereiken met je boek. De inleiding heeft vaak een persoonlijk tintje.
- Een inhoudsopgave.
- Een lijst met keukengerei die je lezers nodig hebben. Eventueel aangevuld met gewichtstabellen, bereidingstechnieken, of tips over het kopen, verwerken of bewaren van de ingrediënten.
- De recepten, logisch ingedeeld. Bij elk recept plaats je aantrekkelijke foto’s of afbeeldingen.
- Een trefwoordenregister zodat je lezers makkelijk recepten kunnen vinden op ingrediënt.